JESNĚNÍ
2023

SDÍLEJTE

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Třetí ročník Jesnění se po „experimentálním“ druhém ročníku vrátil do samostatné původní koncepce. Druhý zářijový víkend (7.-10. 9. 2023) tak znovu v Jeseníku patřil bohatému kulturnímu programu, který ve spojení s komunitními aktivitami oživil téměř celé město a nově i přilehlé lázně Jeseník, které se tak v programu festivalu objevily vůbec poprvé. Třetí ročník měl premiéru i v tom, že poprvé za jeho krátkou historii po celou dobu konání festivalu panovalo příjemné slunečné letní počasí, které tak dalo zapomenout plískanicím z předchozích let. Do Jeseníku dorazili umělci a účinkující z celé České republiky a nově ze sousedního Polska.

 

Osvědčené čtvrteční zahájení festivalu „Básnění“ v Čajbaru Pangea nalákalo spoustu návštěvníků a hned na začátku festivalu tak navodilo příjemnou atmosféru. O zahájení se postarala mladá básnířka Apolena Vybíralová, nositelka ceny Vladimíra Vokolka v kategorii 19-24 let, která prezentovala svoji dosavadní poezii. Básně všedního dne, nebo zápisky drobných lidských činností představila pražská editorka a žurnalistka Hana Slívová ve své debutové básnické sbírce „Je ráno, dělám si čaj“. Příjemný večer poté zakončil sólovým akustickým koncertem brněnský herec a zpěvák kapely Květy Martin Evžen Kyšperský.

Páteční program odstartovaly ve Smetanových sadech loutková představení „Miniatury“ od Musaši Entertainment Company, jejichž představení byly v roce 2023 podpořeny Novou sítí v rámci programu Nová krev na scéně. Inscenace byly uvedeny coby pásmo opakujících se představení a po celé odpoledne byly hojně navštívené zejména dětským publikem. Opomíjený prostor poblíž budovy IPOS se stal dějištěm druhé části tzv. „Básnění“, kde svoji tvorbu představili zejména místní autoři. Marcela Vaňková, básnířka z nedalekých Rychlebských hor představila svoji sbírku „Motýlích křídel prach“. Eliška Fojtová alias Elzina Pampelišková posluchačům četla ze sbírek „Až na dřeň“ a „Přeludium&Profily“, které vyšly v jejím osoblažském vydavatelství Pampeliškov. Na poslední chvíli zdravotně indisponovanou Janu Hradilovou nahradil básník Ondřej Krystyník. Místní autory poté doplnil opavský rodák a pedagog Martin Šenkypl, který se dlouhodobě věnuje existenciálním tématům lidské konečnosti, úzkostem a obnažování lidské podstaty. V Jeseníku přečetl básně ze svých sbírek „Neděle a jiné myšlenky“ a „Černý vesmírný popel“ a především aktuální básně dosud nepublikované.

Páteční večer patří na Jesnění tradičně hudebnímu programu na letním divadle ve Smetanových sadech, kde se při třetím ročníku představily čtyři hudební interpreti. Po slavnostním zahájení se o úvod postarala pražská zpěvačka a skladatelka Magdaléna Fendrychová, známá pod pseudonymem Kvietah, která svým sólo koncertem představila svoji debutovou desku „Hejno černejch koček“, ale i její aktuální tvorbu. Významným hostem třetího ročníku byla polská kapela Coals, která již vystupovala na mnoha mezinárodních festivalech jako např. Tune Tel Aviv, Primavera Sound, nebo KEXP Island Airwaves. Jejich set byl díky bohaté projekci silným audiovizuálním zážitkem. Následoval koncert experimentálnho rapu s přesahem do elektroniky a divadla v podání černých koní většiny hudebních festivalů-dua P/\ST. Večer pak zakončilo vystoupení taneční elektro-popové dvojice Hello Marcel, která na závěr pátečního dne roztančila kompletně celý amfiteátr letního divadla.

Sobotní den patřil především sousedské pouliční slavnosti, která byla znovu zapojena jak do festivalu Jesnění, tak zároveň do festivalu „Zažít město jinak“, který pořádá po celé ČR spolek AutoMat. Cílem této slavnosti je oživit veřejná prostranství a zapojit do dění místní komunitu. Slavnost nově probíhala po celé odpoledne na jesenickém náměstí Hrdinů (a částečně na Masarykově náměstí). Součástí programu byl již tradičně oblíbený festival sousedského jídla tzv. „Restaurant Day“ s domácími dobrotami, a rovněž tvořivé dílny jako např. „Na skok architektem“ s lektorkou Terezou Hanulíkovou (JeseTer), „Otisk ulice“ s lektorkou Kateřinou Diogo, odlévání svíček s ateliérem Koira-Kissa, hrátky s keramickou hmotou s Lenkou Šafářovou, nebo zdravé dýchání s Danielem Škárkou. Nechyběly deskové hry, slackline, úniková hra s jesenickými skauty, relaxační zóna apod. Slavnost doprovázel pestrý kulturní program. Výtvarnice, ilustrátorka a hudebnice Martina Trchová představila svoji novou něžnou i dojemnou obrázkovou knížku „Babi“, která vyšla v nakladatelství Host. Ke knížce poté následovala tvořivá dílna pro nejmladší návštěvníky. Pohybové představení „Uvnitř“ souboru Neviditelné děti, studentů katedry nonverbálního divadla pražské HAMU, vtáhlo poutavým dějem přihlížející diváky do hlubin mozkových zákoutí. Koncert jesenické kapely Chvilka volna představil návštěvníkům skladby z oblasti blues, jazzu a latinské Ameriky, které v ČR proslavila v 80. letech Eva Olmerová. Příjemné odpoledne zakončilo představení improvizační skupiny Odemknuto, mladých „improvizátorů“ z Jesenicka, které rozesmálo nadšené publikum.

 

V podvečer se program festivalu přesunul do nedalekého Čajbaru Pangea, kde proběhl sólo koncert hudebnice Martiny Trchové a následně přednáška Pavla Karouse s názvem „Percent for art“ o podpoře výtvarného umění v architektuře a vzniku fenoménu Vetřelci a volavky.

Večer se program přesunul do prostor jesenického minipivovaru, který festival oživil poprvé. Jeho nádvoří se stalo dějištěm česko-německé audiovizuální dokumentární představení „Fuga/Fuge 89 Resurrection“ uměleckého dua VerRich, které tématizovalo posledních 40 let v severočeském a saském pohraničí. Vnitřní prostor pivovaru následně poskytl scénu pro koncert česko-vietnamského rappera Ankiho pocházejícího z českého pohraničí. Anki albem „EU Passport Karaoke EP“ představil osobní příběh o spojení evropské a asijské identity symbolizované evropským pasem, který představuje možnost volného pohybu a v konečném důsledku jednoduše snít. Sobotní večer zakončil velice působivým DJ setem kurátor zvukově eklektického, nezávislého vydavatelství XION Marek Wojoczek, známý pod pseudonymem Iob aka Eib, který roztančil veškeré přihlížející publikum.

 

Nedělní, závěrečný den festivalu zahájila dopoledne komentovaná procházka po vybraných výtvarných objektech ve veřejném prostoru Jeseníku z doby reálného socialismu a kapitalismu se sochařem, pedagogem a publicistou Pavlem Karousem. Zájemci o prohlídku tak měli možnost objevit např. plastiku v areálu jesenické nemocnice, nebo rozměrnou mozaiku na Lipovské ulici. Po poledni program festivalu poprvé ve své historii zavítal do nedalekých lázní. Na travnatém prostranství před sanatoriem Priessnitz se početným návštěvníkům festivalu, hostům lázní a okolním turistům představilo pouliční představení nového cirkusu „Letkyně“ od souboru Holektiv. Impozantní představení s akrobatkami a maketou letadla, které umožnilo přihlížejícím divákům zažít atmosféru prvních aeroplánů, sklidilo aplaus a velmi pozitivní ohlasy z řad veřejnosti. Závěr třetího ročníku Jesnění zakončila v kině Pohoda unikátní projekce trojrozměrných fotografií Jesenicka, které mezi léty 1898 a 1907 pořídil fotograf Rudolf Julius Klein a které se podařilo upravit do půlhodinového 3D multimediálního pásma. Na fotografiích autor zachytil převážně Supíkovice, Mikulovice a Písečnou a ve velké míře stavěl poněkud netypicky před svůj objektiv rovněž obyčejné obyvatele při běžných nebo právě naopak výjimečných situacích. Na tomto projektu se podílelo Vlastivědné muzeum Jesenicka společně se Slezskou univerzitou v Opavě.

Za 4 festivalové dny tak proběhlo v rámci třetího ročníku festivalu Jesnění celkem 23 samostatných akcí, kde se představilo 45 účinkujících. Za festivalem stál osmičlenný štáb, skupina dobrovolníků a 21 partnerů, díky jejichž podpoře bylo možné program realizovat. Vzhledem k tomu, že se jednalo ve většině o produkce ve veřejném prostoru, vidělo festivalový program celkem přes 1 000 návštěvníků. Na všech produkcích bylo vybíráno dobrovolné vstupné a k dispozici bylo zakoupení dobrovolného vstupného na internetové platformě GoOut.cz, kde festival podpořilo téměř 60 přispěvatelů.

 

Za finanční podporu organizátoři děkují Ministerstvu kultury ČR, Olomouckému kraji, Městu Jeseník, společnostem Naturfyt – Bio s.r.o. a Omya CZ s.r.o.

 

Partnery festivalu byli Městská kulturní zařízení Jeseník, Vlastivědné muzeum Jesenicka, Čajbar Pangea, TUMVIA s.r.o. – Ing. Ivo Dostalík, Charita Jeseník, Stavitelství Knotek s.r.o., Inartis Production s.r.o., MNDesign, spolek Zlínský Zvěřinec, Priessnitzovy léčebné lázně a.s., Junák – český skaut, středisko Slunce Jeseník z.s., Lichtwitz, AUTO – BPK spol. s.r.o., kudyznudy.cz, Gymnázium Jeseník.

 

Foto: Martin Chromek, Tomas Worick.

FOTOGALERIE