JESNĚNÍ
2022

SDÍLEJTE

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Po úspěšném prvním ročníku festivalu Jesnění se jeho pořadatelé rozhodli pustit do příprav druhého ročníku, který měl opět do Jeseníku přivést jak známá jména současné nezávislé umělecké scény, tak kreativní a talentované osobnosti z Jesenicka. V průběhu příprav festivalu ovšem vznikla zajímavá myšlenka spojit síly s festivalem a iniciativou Im Zentrum/V centru, který již šestým rokem kulturně oživuje prostor Jesenicka a Rychlebských hor a věnuje se propojování umělců z Německa a České republiky.

Společným spojením sil vznikl tzv. „dvojfestival“ V centru Jesnění, čímž se ve finále podařilo do Jeseníku přinést to nejlepší z obou festivalů a sestavit velice pestrý a zajímavý mezinárodní program všech forem umění a komunitních aktivit. Festival Jesnění nově přivítal účastníky ze Slovenska a snažil se vybrat takové interprety, jejichž vystoupení rezonovala s lokacemi festivalu a program byl vytvořen tak, aby znovu oslovoval všechny generace.

Festival Jesnění byl zahájen již ve čtvrtek 8. září 2022 ve večerních hodinách v prostorech příjemné jesenické čajovny Pangea autorským čtením (tzv. Básněním). Současnou slovenskou poezii zde představila autorka pěti básnických sbírek, překladatelka a filmová teoretička Mária Ferenčuhová, která četla ze své nejnovější sbírky Černozem a také ze starší Imunity, která získala cenu „Kniha roka“ deníku Pravda. Současnou českou poezii představil básník a několikanásobný nominant ceny Magnesia Litera Kamil Bouška, který v Jeseníku prezentoval výběr ze svých sbírek Hemisféry, Inventura a taky ze své nejaktuálnější tvorby. Příjemný večer zakončil koncert zpěváka, kytaristy a skladatele Jana Audrlického z nedalekého Rejvízu, který je ve své tvorbě blues, jazzu a soulu i vlastní kapele The Landscapes inspirován okolní přírodou a horami.

Páteční program byl zahájen v odpoledních hodinách před kinem Pohoda, kde byl naplánován začátek trasy pohybové klauniády Les Fantômes česko-francouzského kolektivu umělců tYhle, kteří se vyjadřují prostřednictvím performativního umění, tance a fyzického divadla. Trasa jesenické klauniády propojila jak běžný veřejný prostor poblíž autobusového nádraží, tak areál zahrad bývalého kláštera sv. Voršily. Fantomové v interakci s diváky svou hravostí a zvědavostí otevřeli nové pohledy na městská zákoutí, která den co den míjíme. V příjemném letním počasí pátečního odpoledne toto představení navštívil úctyhodný počet návštěvníků, jak z řad místních obyvatel, dětí, tak ze zbytku České republiky, a rovněž hostů z Německa. Pro mnohé diváky to znamenalo vůbec první setkání se site-specific představením v životě.

Páteční večer se stal již tradičně základnou pro hudební sekci festivalu (Běsnění) v areálu letního divadla ve Smetanových sadech, které se i díky aktivitám spolku Sudetikus podařilo před pár lety vrátit zpátky k životu. Program hudebního programu byl opět pestrý a nabídl tři hudební tělesa. Krátce po osmé hodině večerní se úvodu ujal jesenický písničkář Aleš Macenauer, vystupující se svým projektem Zapomělsem. Do širšího povědomí českého publika se dostal roku 2019 svým debutovým albem Gejzír. Na domácím pódiu v Jeseníku představil publiku svoji druhou a nejaktuálnější desku Měsíc ve váze s tradičním doprovodem vidnavského Miloše Dolinského. Příjemným zážitkem se stalo vystoupení hlavního headlinera druhého ročníku – slovenské písničkářky Kataríny Málikové s kapelou. Katarína do noční jesenické krajiny vpouštěla mix lidových písní z Horehroní, jazzu a elektroniky, z jejích dvou desek Pustvopol a Postalgia, které patří k těm nejvýraznějším počinům současné slovenské hudební scény (ocenění Radio Head Award a World Music Charts Europe). Hudební večer poté uzavřel projekt pražských studentů DAMU Jana Vejražky a Jiřího Konvalinky, Mutanti hledaj východisko. Mix hiphopových tracků, rapu, různých stylů elektronické hudby plné tanečních beatů nenechal publikum chladným a ve studeném a silným deštěm provázeném počasí držel atmosféru a drive až do pozdních nočních hodin.

Sobotní program zahájila dopoledne komentovaná procházka lázněmi s učitelem, novinářem a lázeňským průvodcem Jiřím Glabazňou, která se týkala historie a současnosti lázní na Gräfenberku, včetně stezky Vincenze Priessnitze. Stezka poukazuje na obnovu dlouhá léta ničených a zchátralých pramenů, o jejichž záchranu se před lety zasadili pramenáři a členové hnutí Brontosaurus. Procházka byla zakončena návštěvou vyhlídkové věžičky sanatoria Priessnitz.

Sobotní poledne odstartovalo velkou open-air pouliční slavnost, která po celé odpoledne probíhala na náměstí Svobody a jeho blízkém okolí. Akce byla navíc zapojena do celorepublikového projektu Zažít město jinak! V poledne byl zahájen oblíbený Restaurant Day, v rámci kterého si může úplně každý otevřít svou vlastní jednodenní restauraci, kavárnu či bar. Připravena byla čajovna s vodními dýmkami a také velký hodovací stůl. Pro děti byly připraveny malované hry a další aktivity, nebo šachový turnaj pod vedením šachového klubu Jeseník.

Součástí pouliční slavnosti byl bohatý kulturní program. V kavárně Ennea běžela díky neziskové organizaci Anipromítačka, z.s. unikátní projekce krátkých českých a německých animovaných filmů. Autorské čtení pro děti připravila Markéta Pilátová, která představila knihu Bába Bedla. Čtení bylo doplněno o workshop výroby origami vycházející z ilustrací této knihy. Pro děti byl určen i další program. Díky spolupráci s projektem DAMÚZA, který podporuje projekty studentů a absolventů DAMU, se v Jeseníku představili loutkoherci Alžběta Nováková a Matyáš Míka s loutkovou inscenací Uši pro princeznu. Výstavu svých grafik a hru na ukulele představil mladý student jesenického gymnázia vystupující pod pseudonymem Smile :). Náhradou za nemocnou pražskou jódlující kapelu Jodelix se stal jen pár chvil před festivalem František Kuča, frontman ostravské kapely CI3. I tak se jednalo o tzv. nádherný, oduševnělý brajgl, jak se sama kapela ráda prezentuje. Pouliční slavnost zakončila otevřená lekce swingu se spolkem Swing Hills. Oblíbený workshop účastníky opět vtáhl do rytmu tohoto krásného tanečního stylu a pomalu uzavřel velice příjemné odpoledne, které i přes dešťové přeháňky navštívilo velké množství návštěvníků všech generací.

Sobotní večerní program byl situován do klášterní kaple Panny Marie, kde proběhl koncert mladého českého producenta Françoise Svalise, zastupujícího generaci evropských umělců, která se snaží posunout hranice elektronické hudby, stojící na rychlosti a obratnosti umělcovy vlastní flow během koncertu. To samé platilo i v Jeseníku a jednalo se o velice příjemné zakončení tohoto festivalového dne.

Poslední den „dvojfestivalu“ – neděle – měl na závěr programu komentovanou vycházku s českou básnířkou, architektkou a urbanistkou Annou Beatou Háblovou. Procházka propojovala a přenášela teoretické texty s básněmi a povídkami z autorčiných knih Města zdí a Nemísta měst do veřejného prostoru Jeseníku. Účastníci procházky postupně navštívili nákupní centrum, sídliště, opomíjený prostor Raymannova parku, a na závěr tovární areál textilky WOOX, kde proběhla komentovaná prohlídka umělecké instalace Hey Birds, Hey Birds jihokorejského umělce Jaemina Leeho, která je zde nastálo instalována z předchozího ročníku festivalu Im Zentrum. Tímto byl „dvojfestival“ V centru Jesnění pro rok 2022 ukončen.

Jesnění 2022 tak opět nabídlo autorská čtení, koncerty, performance, přednášky, workshopy, tak i oblíbené komunitní akce a aktivity. Během čtyř dnů se představilo přes 20 vystupujících z široké škály uměleckých žánrů i dalších oborů. Festival finančně i jinak podpořilo přes tři desítky partnerů, v rámci kampaně přes platformu Donio bylo vybráno 60 650 Kč od 57 přispěvatelů. Za úspěchem celého festivalu stojí tým sedmi pořadatelů, desítka dobrovolníků a stovky hodin a týdnů práce.

Za finanční podporu organizátoři děkuji Ministerstvu kultury ČR, Městu Jeseník, Olomouckému kraji, společnostem Naturfyt – Bio s.r.o., GASTRO MACH, s.r.o., Základně rychlebských stezek s.r.o., PROTEM s.r.o., KLIMATIS Zlín spol. s.r.o. a Čti Rychleby.

Partnery festivalu byli Městská kulturní zařízení Jeseník, Vlastivědné muzeum Jesenicka, TUMVIA s.r.o. – Ing. Ivo Dostalík, David Svoboda, Vyrobimweb.cz, Woox, Mýdlárna Mlýnky – Mgr. Marie Horáčková, Foto Zori, RurArtMap, SVČ DUHA Jeseník, ENNEA CAFFE, ARRIVA autobusy a.s., Správa silnic Olomouckého kraje, Šachový klub Jeseník, z. s., Tenisový klub Jeseník, z.s., EduArt – umění vzdělávat, z.ú. a Kudyznudy.cz. Partnerským festivalem je luhačovický Luhovaný Vincent a zlínský spolek Zvěřinec z.s.

Foto: Martin Chromek, Libor Malý, Zora Veichartová

FOTOGALERIE