JESNĚNÍ
2021

SDÍLEJTE

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

První ročník sousedsko-kulturního festivalu Jesnění proběhl o víkendu 17.-19. září 2021. Hlavním cílem akce bylo přivést na Jesenicko především představitele české nezávislé kulturní scény, a tím nabídnout místním pohled do současné nemainstreamové kultury, vytvořit prostor pro setkávání, diskuzi a v neposlední řadě také místním umělcům umožnit představit svou tvorbu, realizovat se v rámci festivalu a navázat kontakt s tvůrčími osobnostmi (nejen) ze všech koutů Česka.

Multižánrový festival tvořily akce odehrávající se na necelé desítce lokací města Jeseník a jeho nejbližšího okolí, které mimo jiné pojí to, že se staly (nebo pravidelně stávají) dějišti aktivit spolku Sudetikus, z. s., hlavního pořadatele festivalu, jenž v roce 2021 oslavil své 5. výročí založení. I přes nepřízeň počasí se festivalu zúčastnilo přes 500 návštěvníků.

Program festivalu byl zahájen v pátek 17. září farmářskými trhy na Masarykově náměstí. Tradice trhů coby místa nejen nakupování, ale také setkání a zábavy byla v Jeseníku obnovena spolkem Sudetikus v roce 2016, kdy se začaly konat pravidelné Jesenické farmářské trhy na Masarykově náměstí s doprovodným programem, vystoupeními místních kapel a představeními místních neziskovek a firem. V rámci Jesnění se na trzích představili dobrovolníci z organizace Maltézská pomoc v rozhovoru vedeném moderátorkou Veronikou Bláhovou. Ke zpříjemnění dne zazněly tóny jesenického hudebního tělesa Melodies a mladých muzikantů Domi Szkipalové a Jirky Svobody.

Festival Jesnění dal ve své dramaturgii prostor i těm nejmenším. Jak zábavná a zajímavá je voda, a že vůbec nemusí být nuda, představila dětem a rodičům u Tindalova pramene ilustrátorka Kristýna Klaban Gregorová se svojí knihou Vodavoděnka. Zábavná kniha bohatá na ilustrace dala nápad na vznik instalace dřevěných rybek, které v týdnu před festivalem dle své fantazie pestře vybarvili žáci jesenické ZUŠ. Rybky poté velmi příjemně oživily prostor u Tindalova pramene, a to nejen během autorského čtení. Program u Tindalova pramene doprovodil koncert žáků ZUŠ pod vedením Veroniky Kroupové.

Literární sekce festivalu Jesnění – tzv. Básnění – nabídla velice pestrou škálu současné české literatury. V pátečním podvečeru se tak návštěvníci festivalu u Neuburského pramene ve Smetanových sadech mohli zaposlouchat do současné poezie. Mladou krev zde zastoupil talentovaný básník a slamer Ondřej Hrabal, který zde představil svoji druhou živoucí, společensky kritickou a emotivní básnickou sbírku Racci. Velice příjemnou návštěvou na festivalu se stalo autorské čtení básníka a překladatele Petra Borkovce. Dramaturg pražské literární kavárny Fra a redaktor stejnojmenného nakladatelství přečetl výběr ze své sbírky povídek Lido di Dante a něco málo ze své nejaktuálnější tvorby.

 

Předvojem pátečního programu na letním divadle na Smetanových sadech byl graffiti a street art workshop, vedený skaterem a vůdčí osobností jesenického skateparku Lukášem Glauschem. V rámci společného workshopu nad letním divadlem s návštěvníky vytvořili umělecký nápis Jesnění a Lukáš všechny zúčastněné provedl historií graffiti a jeho různými styly.

Základnou hudební sekce festivalu (Běsnění) se stalo letní divadlo ve Smetanových sadech, které v sychravém pátečním večeru přivítalo na svém podiu rozličné interprety. Úvodu Běsnění se ujal průvodce snem a rozvíjejících se kytarových smyček – Černý Tesák, projekt Miloše Dolinského původem z nedaleké Vidnavy, který s sebou nesl ozvěny ambientu, kytarového elektra a minimalismu. Duo něco něco, projekt Tomáše Tkáče a Alžběty Trusinové z labelu Divnosti, zase plynule přešlo od barevného weird popu k potemnělé elektronice. Indie-pop s přesahem do denního snění a českým písničkářstvím i přes potíže s nachlazeným syntezátorem přijeli představit vítězové hitparády neobjevených – Startéru na ČRo Radio Wave za rok 2018, pražská kapela Good Times Only. Nadupaný koncertní večer zakončil maskovaný hudebník Kittchen se svou kapelou, kteří spolu se strhující projekcí Lindy Arbanové vytvořili ve Smetanových sadech neopakovatelný audiovizuální zážitek.

Sobotní program otevřel oblíbený sousedský gastrofestival Restaurant Day, kdy si každý milovník přípravy jídla může na jeden den svobodně otevřít svou restauraci nebo kavárnu bez jakýchkoliv omezení a nařízení. V Jeseníku tradičně už osmým rokem probíhá na starém autobusáku, tedy současném náměstí Svobody. Nabízí jak všelijaké vyhlášené rodinné recepty, tak i gastro experimenty. V rámci festivalu Jesnění byl tentokrát festival jídla obohacen o doprovodný program. Své černobílé grafiky s tématy přírody a mytologie mající blízko snovým výjevům představila veřejnosti mladá výtvarnice Ephedrine Tess z Javorníku. Otevřená taneční lekce místního tanečního uskupení Swing Hills rozpohybovala návštěvníky v rytmech hudebního stylu, který nejvíce frčel ve 40. letech 20. století, ale jeho popularita znovu stoupá. Diváky všech věkových kategorií strhlo nevšední divadelní představení „Ne igraj se za stolom“ srbského studenta pražské DAMU Nikoly Isakoviće. Interaktivní site-specific hra sklidila velmi pozitivní ohlasy nejen u dětského publika. Dan ze Škárkovic statku představil tzv. pickles – originální způsob nakládání zeleniny, samozřejmě spolu s ochutnávkou. Michal Knotek z Vápenné pak vedl dílnu výroby korejského pokrmu kimchi. Děti si mohly vytvořit panenku v dílně s Lenkou Šafářovou a program doplnilo pouliční muzicírování s Liborem Bobčíkem.

Umělkyně Zdeňka Morávková, jejíž jméno je spojeno především s dlouhodobým vedením kulturního prostoru Tančírna v Račím údolí, se zabývá také landartem čili uměním v krajině. Toto téma je blízké také jesenickému autorovi knih o paměti místní krajiny Lukáši Abtovi. Společně se rozhodli uspořádat workshop, kdy návštěvníkům představili prostor historického Gilbertova odpočívadla nad vlakovým nádražím. Nese nápis “Buď trpělivý” a spolu s návštěvníky se realizátoři workshopu zamysleli nad tím, co v dnešní době znamená trpělivost, a do základu nového odpočívadla založili své myšlenky a přání.

Sobotní odpoledne a večer patřilo programu v kině Pohoda. Platforma positivJE a Univerzita Palackého představily nejkreativnější lidi Jesenicka a pokřtily katalog Design KreativJE. Ve vestibulu kina pak v podvečer proběhla vernisáž environmentální architektonické úvahy o městě Jeseník, krajině a lidech pod názvem Jeseník 2025, kterou zpracovali studenti Fakulty architektury Vysokého učení technického v Brně ve spolupráci s městským architektem Jeseníku Tomášem Pejpkem.

V sobotu večer rozezněly sál jesenického kina hudební videoklipy. Programem Hudba a snění provázela trojice hudebních publicistů Pavel Turek, Karel Veselý a Hana Řičicová, kteří prozkoumali, jak mohou znít sny, a ukázali písně jako prostor, ve kterém se může stát cokoliv.

Sobotní program uzavřelo promítání filmového muzikálu Annette, který byl vybrán jako zahajovací film filmového festivalu v Cannes za rok 2021. Snímek od režiséra Leose Caraxe uvedl filmový dramaturg, lektor a pedagog audiovizuální tvorby Pavel Bednařík.

Soundwalk aneb procházka doprovázená vnímáním různých zvuků nabídla zkoumání na první pohled zcela běžné a banální činnosti jakou je chůze a přinesla zamyšlení nad tím, co můžeme při chůzi poznat a zažít. Po městském parku a jeho nejbližším okolí provedla v nedělním dopoledni návštěvníky festivalu podcasterka týdeníku Respekt a moderátorka Radia Wave Hana Řičicová.

Nedělní dopoledne až brzké odpoledne pak nabídlo rozmanitý program ve Vodní tvrzi. Pásmo autorského čtení poezie a prózy z Jesenicka J. Josefíkové a V. Mrňkové zpěvem klasických i popových písní doprovodil talentovaný žák jesenické ZUŠ Zdeněk Janeček a jeho učitelka Anna Beťáková. Ze svých sbírek Láska v časech koronaviru a Projít tmou četl jesenický básník Otakar Ševčík.

Dětským a mladistvým návštěvníkům nabídl nedělní program v prostorech Vodní tvrze divadelní tvořivou dílnu jesenického studenta sociální pedagogiky a divadelního nadšence Štěpána Jatiho. Tvořivou dílnu a workshop navazující na knihu Jak bratři Baťové obouvali svět pak připravila spisovatelka, překladatelka, novinářka a hispanistka Markéta Pilátová, která pak následně prostřednictvím svého románu S Baťou v džungli vyprávěla, jak překvapivě blízko může být z Moravy do brazilského Mato Grosso. Poutavý příběh o hledání domova, obrovské síle lidské vůle a osudu rodiny Jana Antonína Bati se stal určitě velice příjemným zakončením literárního programu ve Vodní tvrzi.

V neděli odpoledne proběhla komentovaná vycházka po historických stezkách na Zlatý Chlum, kterou vedl jesenický rodák, lezec a zídkař Lukáš Abt, autor mnoha publikací o drobných památkách na Jesenicku. Provedl nás nejen téměř zaniklými stezkami, ale také historií míst, kudy stezky procházely. Stezky nyní díky úsilí jesenických nadšenců a dobrovolníků znova procházejí postupnou obnovou. O festivalové zakončení se postaral indie-folkový písničkář Dvouhlavej kluk z pražského Jižního města, který vystoupil v podzimní mlhou obestřené horské chatě u rozhledny na Zlatém Chlumu

Jesnění 2021 tak nabídlo autorská čtení, koncerty a výstavy pod širým nebem, performance, přednášky a besedy, workshopy, stejně tak místními oblíbené akce Restaurant Day či farmářské trhy. Během tří dnů se představilo 30 vystupujících z široké škály uměleckých žánrů i dalších oborů. Festival finančně i jinak podpořilo přes tři desítky partnerů, v rámci veřejné sbírky přes platformu Donio bylo vybráno 52 010 Kč od 60 přispěvatelů. Za úspěchem celé akce stojí tým 6 pořadatelů, desítky dobrovolníků a stovky hodin práce.

Za finanční podporu organizátoři děkuji Městu Jeseník, Olomouckému kraji, společnostem Naturfyt – Bio s.r.o., Svatý Sedláček, s.r.o., Omya CZ s.r.o. a GASTRO MACH, s.r.o.

Partnery festivalu byli Městská kulturní zařízení Jeseník, Vlastivědné muzeum Jesenicka, PositivJE, TUMVIA s.r.o. – Ing. Ivo Dostalík, David Svoboda, Vyrobimweb.cz, Univerzita Palackého v Olomouci a Vysoké učení technické v Brně, Čti Jeseníky, MAS Vincenze Priessnitze pro Jesenicko, o.p.s., Woox, Mýdlárna Mlýnky, Priessnitzovy léčebné lázně a.s., LepšíDomov.cz, Copydub – Julie Dostalíková, BONERA s. r. o., Foto Zori, RurArtMap, Zemědělské družstvo Jeseník a SVČ DUHA Jeseník.

Mediálními partnery festivalu byli Radio Wave, Respekt, Full Moon Zine, Informuji.cz a Proti šedi. Partnerským festivalem je luhačovický Luhovaný Vincent.

Foto: Lukáš Bobčík, Ivana Loužilová, Adéla Raifová, Zora Veichartová, Kamil Zuco Zajíček.

FOTOGALERIE